Rola karnozyny w połączeniu z witaminą B
Karnozyna jest naturalnie występującym aminokwasem o silnych właściwościach wzmacniających odporność i przeciwstarzeniowych. https://karnozyna.com/ Karnozyna jest silnym antyoksydantem, który chroni przed przyspieszonym starzeniem się mózgu poprzez zapobieganie peroksydacji lipidów w błonie komórkowej. Suplementacja karnozyną może przyczynić się do przedłużenia życia każdej komórki w organizmie zwierzęcia.
Karnozyna jest silnym antyoksydantem, który znacząco obniża uszkodzenia mitochondriów spowodowane stresem i glikacją (łączenie białek z cukrem) prowadzącą do dysfunkcji komórek i chorób.
Karnozyna w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami odżywczymi o właściwościach neuroprotekcyjnych może obniżyć stres oksydacyjny wywierany na krytyczne struktury mózgu i zapewnić skuteczną ochronę przed rozwojem i postępem chorób mózgu. Karnozyna może odgrywać ważną rolę zarówno w spowalnianiu, jak i potencjalnym odwracaniu skutków zaburzeń funkcji poznawczych u psów i kotów.
Karnozyna spowalnia proces starzenia się zwierząt poprzez hamowanie powstawania substancji powodujących starzenie się organizmu, zwanych "końcowymi produktami zaawansowanej glikacji" (AGE). Badania sugerują, że karnozyna chroni również DNA i białka przed sieciowaniem. Ponadto, badania laboratoryjne wykazały, że może ona odmładzać komórki starzejące się (koniec cyklu życia dzielących się komórek), przywracając i przedłużając w ten sposób normalną żywotność komórek.
Liczne badania na zwierzętach wskazują, że karnozyna chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem, poprawia funkcjonowanie serca i wspomaga gojenie się ran. Uważa się, że ten unikalny dwupeptyd jest rozpuszczalnym w wodzie odpowiednikiem witaminy E w ochronie błon komórkowych przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Karnozyna posiada również inne sugerowane role, takie jak modulator aktywności enzymów i chelator metali ciężkich ((substancja, która wiąże metale ciężkie, zmniejszając ich toksyczność). Ponadto, wydaje się, że działa jako neuroprzekaźnik (chemiczny posłaniec w układzie nerwowym).
Karnozyna jest znana naukowo jako beta-alanyl-L-histydyna. Składa się ona z jednej cząsteczki aminokwasów histydyny i beta-alaniny i dlatego jest znana pod względem chemicznym jako dipeptyd. Forma L, czyli izomer, karnozyny jest biologicznie aktywna u ludzi. L-karnozyna występuje ogólnie w całym ciele zwierząt, chociaż jest najbardziej skoncentrowana w mózgu i mięśniach.
L-karnozyna jest łatwo dostępna w białku zwierzęcym, zwłaszcza w czerwonym mięsie. Nie występuje w roślinach, więc ścisli wegetarianie nie otrzymują l-karnozyny ze źródeł dietetycznych. Poziom l-karnozyny w osoczu krwi spada do zera w ciągu kilku godzin po zjedzeniu czerwonego mięsa, co wskazuje, że l-karnozyna jest szybko metabolizowana pomimo stosunkowo powolnego trawienia białka. Ta właściwość oznacza, że efekty działania l-karnozyny są prawdopodobnie krótkotrwałe.
Rosyjski chemik V. Gulevich wyizolował karnozynę i karnitynę w 1900 roku.

Wiele badań naukowych od tego czasu ustaliło, że l-karnozyna ma silne właściwości antyoksydacyjne, które mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych. L-karnozyna może zmiatać wolne rodniki w organizmie, które są wysoce reaktywnymi jonami w obecności tlenu. Wolne rodniki mogą powodować wiele rodzajów uszkodzeń znanych wspólnie jako stres oksydacyjny, gdy reagują z komponentami komórkowymi, zwłaszcza błonami komórkowymi. L-karnozyna może również zmiatać inne reaktywne substancje chemiczne, takie jak aldehydy nienasycone alfa-beta, które są tworzone przez kwasy tłuszczowe w błonach komórkowych podczas stresu oksydacyjnego.
Działania biochemiczne l-karnozyny obejmują chelatowanie jonów metali dwuwartościowych, co może pomóc zmniejszyć uszkodzenia cząsteczek DNA. Dodatkowe korzyści z l-karnozyny wynikają z jej zdolności do wspomagania zdrowego funkcjonowania telomerów w chromosomach. L-karnozyna wspiera również zdolność organizmu do zmniejszenia produkcji zaawansowanych produktów końcowych glikacji (AGEs), które mogą przyczynić się do różnych warunków degeneracyjnych.
Zastosowanie L-karnozyny
Korzyści zdrowotne L-karnozyny wynikają z jej właściwości antyoksydacyjnych, które wspomagają wiele schorzeń związanych z wiekiem. Szczególne zastosowania l-karnozyny obejmują wsparcie dla skóry, stawów, układu pokarmowego i pamięci.